KRAS IN TOLMINSKA KORITA ekskurzija 9.7. – 10.7.2021

Pred zaprtjem občin zaradi COVID-A, smo se še enkrat odpravili na dvodnevni izlet na Kras. Odpeljali smo se iz Novega mesta na Kras, kjer najmanj poznamo življenje in delo. Prva postaja je bila Fabjanova trgovina iz leta 1869. Ogledali smo si posebno zbirko stvari iz tistih časov. Nato smo si ogledali zasebno zbirko orožja, oblačil in drugih predmetov iz 1. in 2. svetovne vojne. Po malici v Sežani smo se odpravili v Sežanski botanični vrt. O zgodovini vrta in rastlinah iz celega sveta smo v vodenem ogledu veliko izvedeli. Ogled se je končal v interaktivnem muzeju o avtohtonih rastlinah in živalih Krasa.

Pot smo nadaljevali do srednjeveške vasice Štanjel, kjer smo si ogledali cerkev sv. Danijela, značilno kraško hišo v kateri je etnološka zbirka in za piko na i še Ferrarijev vrt, ki je delo arhitekta Maksa Fabianija. Naselje je najslikovitejše na Krasu in arheološka izkopavanja pa govorijo o njem, da začetki Štanjela v mlajšo železno dobo. Proti večeru pa so nas razvajali na znameniti “ osmici” z dobro hrano in pijačo, manjkala pa ni niti harmonika in popevanje.

Pred nočitvijo je bil še kratek voden ogled po Novi Gorici z zgodovino nastanka mesta ob Italijanski meji in Gorici. Naslednji dan smo se odpravili na Sveto goro z ogledom frančiškanskega samostana. Po poti do Zatolmina smo še uro zgodovine o soški fronti. Okrepčali smo se pred pohodom po slikovitih Tolminskih koritih sotočja Tolminke in Zadlaščice. Pot je vodila do Medvedove glave, Skakalce, termalnega izvira in Dantejeve jame, Hudičevega mostu in smo prisopihali na izhodiščno točko.

Nadaljevali smo vožnjo do Idrije. Mesto je znano po drugem največjem rudniku živega srebra ns svetu, ki je umeščen na UNESCOV seznam kulturne dediščine. Dominanten grad Gewerkenegg je bil zgrajen v letih 1522-1533 in je služil rudarski upravi. V njem smo si ogledali rudarski muzej, Na dvorišču pa so nam pripravile idrijske čipkarice izdelavo svetovno znanih idrijskih čipk. V kulinariki pa slovijo po evropsko zaščitenih idrijskih žlikrofih. Polni vtisov smo se v pozno popoldanskem času odpravili proti domu.

– Marinka Hlade